Най-големият риск за публичните финанси е във високите нива на дефицит

Доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България и преподавател във ВУЗФ, в „Бизнес старт“, 05.05.2023

Най-големият риск, касаещ публичните финанси, е свързан с високите нива на дефицит, които представляват нарушение на правилата на ЕС и твърде високите нива на дълг. С това се нарушава устойчивостта на публичните финанси и дългосрочно представлява риск да не успеем да се справим с управлението им. Служебното правителство прие проектобюджета за 2023 и го внесе в парламента, като „това не е бюджет на служебното правителство, а продължение на политики“. Действащото правителство предварително е свършило работата си, изчислявайки всички мерки, които евентуално в Народното събрание биха могли да предприемат. Това каза доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България преподавател във ВУЗФ, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

По отношение на дълга доц. д-р Джеймс Йоловски смята, че не е толкова висок, но започва да расте, което не се усеща заради инфлацията, в следствие на която има сериозно номинално увеличение на БВП. По думите му започват да растат и лихвените плащания. Виждаме как от досегашните нива от половин милиард за лихви Министерството на финансите прогнозира покачване през 2026 година до почти 3 милиарда.

Дългът е само едно от възможните решения за покриване на дефицита, но в България се бяха установили традиции на по-консервативна фискална политика, обясни събеседникът. Той подчерта, че тези традиции до някаква степен бяха и по принуда, с цел спазването на европейските правила. Макар и по време на пандемията тези норми да можеха да се заобиколят, те отново влизат в пълна сила, като наскоро Европейската комисия обяви, че догодина по това време ще има оценка за спазване на правилото за дефицит и държавите, които не се придържат към него, ще бъдат изправени пред процедура по прекомерен дефицит.

Йоловски коментира започналите изчисления за падане на бюджетния дефицит под 3% и възможността това да се случи без сериозни икономически щети. Според него вариант това да се случи е чрез съкращаване на капиталовите разходи, които биха могли да служат и като буфер в бъдеще. Макар и новоприетият бюджет да има проинфлационно влияние, Министерството на финансите вече е готово със сметки какви ще бъдат ефектите за бюджета от премахването на диференцираните ставки по ДДС.

Йоловски смята,че е хубаво да се придържаме към колкото се може по-единна ставка и да преосмислим връщането към предходните равнища на ДДС. Министерството е изготвило проектобюджета с една сравнително позитивна прогноза на икономически растеж от 1,8%. Според Фискалния съвет това е една осъществима цел, но при подобно планиране “на кантар“ е по-разумно да съхраним един минимален резерв, който да ни подпомогне при евентуално леко отклонение от плана, защото в противен случай това би повлияло негативно и на постъпленията.

Вижте целия коментар във видеото на https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/117988-nay-golemiyat-risk-za-publichnite-finansi-e-vav-visokite-niva-na-defitsit

Leave a Comment