Проф. Боян Дуранкев, ВУЗФ: Законът за държавния бюджет вече не важи – плащанията, които се правят са непланирани и незаконни

Проф. Боян Дуранкев, икономист и преподавател в УНСС, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио
„Фокус“

Водещ: Проф. Дуранкев, много теми се насъбраха в последните седмици, и по-конкретно теми със социални придобивки, които се случват на фона на това, че Международната агенция Moody’s повиши кредитния рейтинг на България. Според вас, на това повишаване на кредитния рейтинг ли се дължат щедрите социални плащания, които планира кабинетът?

Боян Дуранкев: Донякъде ми звучи въпросът като търсене на връзка между животновъдство и дърводелство. Но ако позволите всъщност да погледнем малко по-общата картина, от която зависят точно социалните придобивки, защото ако образно казано застанем пред отделното дърво, няма да виждаме гората, а общата картина на гората ни определя какво се случва с отделното дърво. И да не пропуснем някои работи все пак, които се случват, не само в София, не само в България, но и в Европейския съюз, по света, и това е едно нещо, което е ясно, че в света, в Европа броди един призрак, който продължава да се нарича призракът на Ковид-19. И първата вълна удари право в сърцето и секторите Туризъм, Транспорт, Магазинна търговия, масов спорт, културни мероприятия и т.н. А втората вълна, която вероятно и в България вече трябва да признаем, че започва, и то тази седмица ще бъде драматична за вземането на необходимите решения, те ще бъдат свързани със затварянето на някои несъществени сектори, като дискотеки, ресторанти, барове, закрити спортни концертни зали, вероятно преминаване към дигитално обучение и т.н., тъй като простичко казано дилемата в момента е или живота на хората или печалбата на бизнеса.

Водещ: Смятате ли, че ще се стигне до затваряне наистина?

Боян Дуранкев: Ако ни радва това, че дневно по 20-50 човека ще си отиват, сухи съчки, да, можем да забравим за затварянето. Но за съжаление Европейският съюз, т.нар. „Стар свят“ – Европейският съюз и САЩ наистина не последваха примерите от ограничаването на заразата, което е характерно за Новия свят, като Китай, Тайван и т.н. Само едно сравнение, забележете, че Тайван, които имат население 24 милиона, общо имат през целия период до сега към 520 заразени и 7 починали – да, ефектите работят. Ограничаването работи, и след това отварянето на икономиката е възможно. Докато ние, Старият свят, подходихме лековато, много лековато. Вторият призрак, който броди из България пък, да го кажем, това е призракът красиво казано на Бойко Борисов и неговата джипка, който инспектира, обещава пари, и неговите хора в правителството, както и вие казахте, раздават извънбюджетни добавки към пенсии, премии към заплати, тези 1000 лева, към полицаи също, намаляват ДДС и т.н.

Водещ: Не, към полицаите, не.

Боян Дуранкев: Също има премии, които са в първите окопи така да се каже. И забележете, че ако имаме спад по линия на ограниченията, което ще бъде около 3.5 % през тази година, и може би чак към 2022-2023 година ще се върнем на нивото на 2019 година и приходите в бюджета ще бъдат по-малко, то сега нашите управляващи обратно на спада на икономиката и съответно на приходите в бюджета ни обещават нарастване на разходите. И оттук третият феномен преди рейтинга на България, който е важен, това е, че дългът на държавата благодарение на поетите нови кредити продължава да нараства, и ще се повиши до към 24 % през тази година, със сигурност с повече догодина. И ако се правим, че не забелязваме този дълг, кредиторите ни пък никога не се правят, че забравят пък нашите дългове. А сегашният дълг вече надминава дълга от времената на Народна Република България. Четвъртото, веднага, тъй като чета статистиката – външнотърговският стокообмен на България демонстрира значително влошаване. Изнесените ни стоки за периода януари-август, тъй като нямаме още септември, са над 8 % по-малко отколкото същия период 2019 година – това е сериозно влошаване. Петото нещо, което трябва да го погледнем – няма европейски бюджет в Европейския съюз, не се знае кога ще бъде приет, но със сигурност черната овца в Европейския съюз за съжаление това сме ние, и то не благодарение на евродепутатите, които са гласували нещо, а благодарение на нашето поведение, трябва да си го признаем. Ще ни гледат под лупа, под електронен микроскоп как ще харчим парите и колко ще бъде корупцията. И сега последното нещо, което ако позволите като вече влияещ фактор на доходите, това е, че ние сме в разгара вече на предизборната кампания, тя започва. Управляващите всъщност вече знаят, че са в края на мандата си, вече разбират това нещо, а те правят точно това, което правиха всички управляващи в края на всеки свой мандат, а именно увеличават обещанията за социалните помощи, за по-високите пенсии, за по-високата минималната работна заплата, разбира се, без да пипат данъците и т.н., увеличават разходите за бюджета. Отсреща пък кандидатите за властта, особено тези, които обещават спечелване на изборите, аз не зная между другото дали ще вярват, че ще спечелят 51 %, със сигурност не си вярват, но и те обещават 800 лева минимална работна заплата, повишени пенсии и т.н. Или сума сумарум икономиката ни е в спад, бюджета изтънява, външните дългове нарастват, доходите поемат нагоре. Тоест, няма никаква логика в момента.
И на фона на това изведнъж се появява тази хубава новина, че Агенция Moody’s ни повиши дългосрочния рейтинг, и то в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Трябва да припомня шеговито казано един простичък факт, че рейтинговите агенции винаги са предсказвали 10 от 3 наистина успешни движения на икономиките, 7 не са познавали. Но действително оценката на България по линия на валутата е със стабилна перспектива по една простичка причина, наймалкото по нея, това е, че досега ние след голямата дандания 1997 година с финансите на България и въвеждането на валутния борд, ние наистина имаме стабилност на финансите на държавата. Между другото, валутният борд вече не функционира, но ние вече се присъединихме към „чакалнята“ на Еврозоната, поддържаме стабилно съотношение дълг спрямо БВП, нищо, че това се увеличава, и няма начин да не ни признаят това малко нещо и да не признаят, че вливането ни в Еврозоната, макар и много постепенно, това ще даде някаква стабилност горе-долу както на другите страни в Еврозоната. Така че имаме няколко нелогични неща и едно нещо, което е логично. Но ако продължа въпроса ви, защото той беше много обширен – какво да се прави с доходите на хората през следващата година и съответно какви мерки трябва да се вземат – едно нещо за съжаление е пределно ясно: когато бюджетът ти изтънява и приходите спадат, няма начин, освен увеличавайки дълговете, и то най-вече външните, може и вътрешният дълг да се увеличи разбира се, има възможности и за това, освен да увеличаваш дълговете, друг начин няма. И второто, ако посегнеш да данъците. Чухме едно хумористично изказване наскоро на един от синдикатите, че трябва да се увеличи Данък „Общ доход“ на 15 % – каква беше логиката, така и никой не разбра. И между другото, синдикатите никъде по света не са защитавали богаташите, в
България е точно така – защита на най-богатите. Защото равен ДОД означава само едно – защита на най-богатите, нищо друго. Това нещо синдикат да го каже, такъв смях ще настъпи по света, че…

Водещ: Може би и синдикатите да са в предизборна готовност.

Боян Дуранкев: Не, означава съвсем друго нещо вероятно. А другото нещо е, че синдикатите вероятно са на вимето на държавата по много, много начини. Това означава, нищо друго. Или че са толкова с тези маски, които трябва да си слагат на устата и носа, са ги сложили вече на очите и не виждат какво става. Но обратно казано, ако все пак погледнем към найблизкото бъдеще, очевидно е, че никой няма да спечели изборите, тоест, ще имаме цветно управление на България, което ще бъде многопартийно или експертно многопартийно пак – вероятно второто ще бъде, защото предстоят някои действия, които ще бъдат болезнени може би за най-богатите, може би за средно замогналите се, не говоря само за Данък „Общ доход“, но и за Данък „Богатство“, Данък „Лукс“, който отдавна се обсъжда, и то в Европейския съюз го има на някои места.
Болезнено ще бъде, тъй като очакванията са за неминуеми фалити именно поради Ковид-19, и то на големи, средни, малки организации, производствени, финансови също имаме закъсали в секторите на услугите. И чака ни едно нещо, което не е преход към рая на доходите, а е едно чистилище в следващите 1-2-3 години може би, и един преход към, дано да е към нещо по-добро, но следващото правителство заедно със следващия парламент и със следващия президент ще трябва да търсят консенсусни решения, тъй като не става дума да раздадем парите на този, на онзи, означава даже с извинение, ако щете, и 67 години пенсионна възраст за всички, премахване на пенсионери на 30-40-50 години – какво е това нещо, след това си намират още по-уютна работа някъде другаде, премахване на тези 20-30 заплати накрая, бонуси.
Въобще едно стягане на държавата, защото разхайтена държава, каквато е сега в момента, тя не е била толкова. И въпреки че сметките ни се връзваха до тази година, те вече са развързани. И забележете, още едно нещо, нашите слушатели трябва да го знаят, че Законът за държавния бюджет за 2020 година вече просто не важи, тъй като тези плащания, които се правят непланови и незаконови, всъщност, не са с актуализиран бюджет, няма актуализация на бюджета, а Министерство на финансите заедно с Министерство на икономиката е много предпазливо да пусне прогнозата за 2021-2022 година заедно с предложението за бюджет за 2021 година по простата причина вероятно, както и ние го очакваме, и аз, и вие в момента, да има нови решения за ограничаване на икономическата дейност по повод на заразите. И трябва да се вземе решение дали дискотеките да останат заедно с наркотиците и да се печели от това, или хората да имат повече спокойност за своето здраве.

Водещ: Да, и тъй като трябва да приключваме вече, проф. Дуранкев, аз не съм специалист по темата „Икономика“, дори съм лаик, но много внимателно ви слушах, и ако позволите да ви обобщя с едно изречение – това, че ни беше даден от Агенция Moody’s висок кредитен рейтинг съвсем не означава, че имаме финансова и икономическа стабилност. Права ли съм или ме поправете, ако бъркам?

Боян Дуранкев: Дано бъдещето да бъде по-оптимистично – само това бих казал на финал. Дано прогнозите на астролозите да се сбъднат за по-добро бъдеще, а не на икономистите.

http://focus-news.net/opinion/2020/10/13/53995/prof-boyan-durankev-zakonat-za-darzhavniya-byudzhet-veche-ne-vazhi-plashtaniyata-koito-se-pravyat-sa-neplanirani-i-nezakonni.html

Leave a Comment