Проф. Боян Дуранкев, ВУЗФ: Икономическата криза започна още преди епидемията, днес вече сме и в културна

„Във вандалския вариант на културната криза се стига до теорията, че тези, които са на дъното, са там доброволно. Това го прочетох от наш евродепутат съвсем наскоро“, коментира икономистът. 

Дори и утре да се намери решение на кризата с коронавуруса, останалите кризи продължава да ни водят към никъде. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател във ВУЗФ и член на екиха на VUZF Lab.

Той припомни, че икономически проблеми е имало още преди появата на пандемията. Като други действащи кризи той изброи социалната, културната, геополитическата, екологична и политическа.

„Започнахме да се разтърсваме от кризата с короноваруса около март, това доведе до икономическа криза и рецесия, които бяха започнали още в края на 2019 г. Съществуват и подводни камъни като социалната криза. Тя се изразява в неравенствата в обществата. Шества и културната криза. В нея от една страна имаме културата на умните и успешните и от друга страна на – доброволно глупавите и неуспешни, както се твърди. Във вандалския й вариант се стига до теорията, че тези, които са на дъното, са там доброволно. Това го прочетох от наш евродепутат съвсем наскоро“, коментира той.

Според проф. Дуранкев е налице и нов тип расизъм, а именно между успешните и неуспешните. По думите му това е провал на социокултурата. Културна криза се наблюдава и в медиите, каза още икономистът.

Политичeските скандали ще се отразят икономически на България, прогнозира проф. Боян Дуранкев.

Срастването на политика с икономика и другите уж независими власти правят инвестициите у нас непривлекателни. В България няма сигурност на капитала, коментира още той. Опростачването на икономическия и политически елит е видимо от години.

„Заплахата за България и за развитието на родната икономика е голяма, защото ще ни прескачат. Много е лесно да проучиш какви са условията в една страна и да разбереш дали се преследват тези, които са понатрупали капитал и имат възможности за по-добри печалби и да ги елиминират. В България е лесно да прехвърлиш проваления си бизнес на някой безимотен или на някои грък, както се случва. У нас е лесно е да крият гигантски компании зад офшорки в чужбина. В България се оказва лесно пропусклива и прекалено дифузна“, каза икономистът.

Запалахата за развитието на нашата икономика е много голяма, обобщи проф. Дуранкев.

http://epicenter.bg/article/Prof–Boyan-Durankev–Ikonomicheskata-kriza-zapochna-oshte-predi-epidemiyata–dnes-veche-sme-i-v-kulturna/220985/2/0

 

Leave a Comment