Проф. д-р Боян Дуранкев, ВУЗФ, за БНР Пловдив: Нормалният месечен доход е 4 000 лева за семейство

С колко лева доход може да живее българското семейство и пенсионер? Според изследване на КСНБ за четиричленно семейство с две деца, минималният месечен доход на един от родителите трябва да е над 1200 лева. Обещано е и увеличение на пенсиите, а в същото време, броят на възрастните хора, които живеят под линията на бедност, e около 1 322 300 души.

Икномистът проф. Боян Дуранкев, преподавател във ВУЗФ, коментира тази статистика като прикриваща истинската картина, отколкото да я разкриват. Защото средните доходи у нас не разкриват реалните доходи, тъй като в доходите у нас се включва и рентата, а броят на тези хора никак не е малък. Така че средният доход не разкрива реалният доход в България.

Според икономиста, за да живее горе-долу нормално, едно българско семейство трябва да има месечен  доход от около 4 000 лева.

България е на последно място по БВП на глава от населението от страните – членки на ЕС, припомни  професор Дуранкев и добави, че това предопределя и доходите да бъдат на последно място, а това се води като периферен третичен капиталъзм, така се определя състоянието на България. 

Икономистът каза още, че страната с най-ниски доходи си е позволила най-голямо неравенство в доходите, което е уникално за ЕС. 

По данни от 2018 г. у нас има 1 % свръх богати, около 20 % високоплатени мениджъри с високи заплати от около 20 000 лева, останалото е средна класа, която тегли към преобладаващата ниска класа.

Над 54 %  от българите са в безнадеждно положение, това означава, че ако се наложи разход дори за лекарства, това ще бъде тежък проблем. Така че, в България сме постигнали такава диференциация на доходите, такова неравенство, каквото не е имало може би в над  1300-годишната история на България. Имаме 1 % свърх богати, 20-тина % уж средна класа и останалите са хора, които съществуват ден за ден, от заплата до заплата, от хляб до хляб и най-много в петък да излязат и замезят с някой кренвирш…

Проф. Дуранкев припомни още, че точно социалистическото правителство на Станишев въвежда плоския данък, което води до най-голямо разделение на доходите. За съжаление Патриотите и ГЕРБ нямат намерение да променят тази данъчна политика, която наследиха от Станишев. 

Проф. Дуранкев посочи две основни възможности за промяна: първо, ЕС да промени кохезионната си политика, и второ, у нас да се промени данъчната сшстема и преразпределението след това на доходите, но това означава ново правителство с нови идеи и нови хора.

Цялото интервю с проф. Боян Дуранкев е в звуковия файл на http://bnr.bg/plovdiv/post/101194161/normalniat-mesechen-dohod-e-4-000-leva-za-semeistvo

Leave a Comment