Проф. Григор Димитров, ВУЗФ: Бюджетът на НЗОК е същият като този от преди 6 години

Бюджетът на здравната каса, който днес приехме, е същият бюджет като структура от последните шест години. Нищо ново няма в него. Съотношенията са същите, относителните дялове са същите, т.е. нищо ново не се случва, т.е. тези пари се разпределяни по същия начин както миналата година, каза в студиото на „Още от деня“ проф. Григор Димитров, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, главен експерт в БСК и член на Надзорния съвет на НЗОК.

„80 на 100 от разходите на Здравната каса са за болнична помощ и за лекарства. В страните на ЕС средствата, които са за болнична помощ, не са повече от 27-28%. Средствата за лекарства в другите страни са между 18 и 20%, в България са 30%, т.е. ние парите за Здравната каса ги даваме главно за болнична помощ“.

По думите на проф. Димитров Здравната каса не раздава пари за заплати, но създава условия в лечебните заведения, които работят добре и които изпълняват своите договорни отношения, да имат повече приходи.

„Когато говорим за здравеопазване, ние се намираме в една много тежка криза и протестът на медицинските сестри не беше случаен“.

Вижте целия разговор във видеото на: http://news.bnt.bg/bg/a/prof-dimitrov-nyama-nishcho-novo-v-byudzheta-koyto-priekhme-dnes

Leave a Comment