Проф. д-р Даниела Бобева, ВУЗФ: „Забавянето на българската икономика ще продължи“

Интервю на Явор Стаматов с Даниела Бобева и Цветан Симеонов за предаването “Неделя 150“

Имаме забавяне на българската икономика и то ще продължи, заяви пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева, преподавател във ВУЗФ.

„Най-важното е да диверсифицираме износа, да подобрим състоянието на институциите и то радикално, както и да се чуват повече гласове“, каза тя в предаването „Неделя 150“.

Това, към което трябва да се стремим, са другите догонващи икономика, като Полша, Чехия, Унгария, дори и Румъния, подчерта икономистът и добави:

„Всички тези икономики растат с 4,4, а ние растем с 3,5 в най-добрия случай. Ние изоставаме и спрямо тези държави. Постигнатият растеж изобщо не трябва да ни радва, защото това са последните тримесечия, в които ние ще имаме що годе някакъв растеж“.

Всяка лоша новина за Германия е още по-лоша за нас

Всяка лоша новина за Германия е още по-лоша за нас, защото тя е локомотивът на българската икономика, отбеляза Даниела Бобева и посочи отчетеното от германската икономика:

„За последното тримесечие те отчетоха 0,1 растеж, което е на ръба на рецесията“.

Инфлацията ще расте

България има отрицателно търговско салдо вече повече от 20 години, припомни икономистът. По думите й износът ни губи все повече своята конкурентоспособност. За нея един от големите проблеми е инфлацията:

„Ние сме една от страните с най-висока инфлация в ЕС. Тя е още по-висока – движи се към 5,1 на годишна база спрямо август по отношение на храните. Това удря хората по джоба. Голяма е инфлацията и заведенията за обществено хранене – около 7,6. Инфлацията, свързана с храните, през последните 2 години постоянно нараства и бута нагоре общата ни инфлация. Очакваме и от петрола да има нови промени, т.е. инфлацията ще върви нагоре, което не е добра новина за икономиката“.

България няма да е подготвена за евентуална криза

Бобева бе категорична, че не можем да очакваме България да влезе подготвена в евентуална нова икономическа криза:

„Пропуснахме шанса в добрите времена след кризата да направим най-важните структурни реформи, да си оправим къщата, за да можем да посрещнем много по-подготвени новия цикъл“.

Страдаме от недоинвестиране

Българската икономика страда от недоинвестиране, а без инвестиции няма растеж и догонване, обясни още икономистът.

Отрицателно е и миграционното салдо

Тя добави и друг проблем – България остава с отрицателно миграционно салдо, т.е. излизащите са много повече от връщащите се в страната. По думите й най-високият отрицателен миграционен баланс е в групата между 20 – 29-годишни. В тази възрастова група влизат 15 хил. лица годишно. Повечето връщащи се са в групата между 60 и 69-годишни, каза тя:

„Ние губим от свободното движение на хора като икономика и човешки капитал. … Говорим за съвършено различен модел на миграция, при който има голяма част от активната и качествената ни работна сила, която се движи в различни държави в ЕС, работи там и ако се връща, то е временно“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл на: http://bnr.bg/horizont/post/101177689/daniela-bobeva-zabavane-na-balgarskata-ikonomika-shte-prodalji

Leave a Comment