Бюджет 2019 трябва да цели ефективност на разходите: доц. Григорий Вазов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria

Бюджет 2019 предвижда акумулиране на приходи, но трябва да цели ефективност на разходите, коментира доц. д-р Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси /ВУЗФ/, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„В приходната си част приетият вече Бюджет 2019 е изцяло десен. Всяка дясна политика акумулира приходи. Лично за мен проблемът на този бюджет е в разходната част. Там той е повече ляв. Факт е, че се дават пари за образование, за здравеопазване. Проблемът е, че много може да се спори за ефективността на тези разходи. Не се правят промени във връзка с инфраструктурата на тези обществени сфери, например на болниците и учебните заведения. Здравният модел например е изкривяван в продължение на 30 години. Инфраструктурата обаче не разполага с ефективни разходи“.

Не се очакват кризи и сривове, но забавяне на икономическия растеж у нас – категорично се наблюдава, смята доц. д-р Григорий Вазов. „Смятам, че ще успеем да запазим 3,7% ръст на БВП. Важно е в следващия бюджет да се натрупат необходимите резерви. 2018 г. е добра за бизнеса предвид заложените приходи от данък печалба за 2019 г. Като двигател за растежа освен върху вътрешното потребление акцентът на правителството трябва да бъде върху ефективността на публичните инвестиции“, обобщи наблюденията си гостът.

Интервюто може да видите на: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-12-03/byudzhet-2019-tryabva-da-tseli-efektivnost-na-razhodite?fbclid=IwAR0oVL0BQd7zYvfu3sGVulx1CXNjD3y7Ip7TmEKWySfhlY0MSVD7UduHLXw

Leave a Comment