Доц. Боян Жеков, преподавател във ВУЗФ, с участие във форум „Агробизнес“ на Клуб Investor.bg

 

Цифровите технологии ще повишат доходите на фермерите
Иновациите ще насърчат младите хора да се заемат със земеделие, коментират участниците в Клуб Investor.bg – Агробизнес

„Индустрия 4.0 е етап от развитието на икономиката, основана на цифровизацията. Но 4.0 е остаряла теория, ако някой сега започва да я осмисля, то е много закъснял, защото вече говорим за 5.0“, заяви доц. Боян Жеков, магистър инженер ИТ, университетски преподавател в УниБИТ и ВУЗФ.

Предстоящият етап 5.0 предвижда взаимодействие между хората, изкуствения интелект и роботите. До 2025 г. те ще са голяма част от ежедневието и работата ни, ако не си дадем сметка за това, отново ще сме закъснели в развитието, заяви преподавателят. Той препоръча „да не роним сълзи, че не сме активни в 4.0, а да мислим какво е 5.0“.

По негова оценка българското земеделие е далеч от дигитализацията. 

Какво още споделиха участиците във форума относно прилагането на цифровите технологии в стопанствата може да видите във видеото в материала на: https://www.investor.bg/novini-klub-investor/416/a/zakysniavat-li-bylgarskite-fermeri-s-digitalizaciiata-na-stopanstvata-271715/, както и на адрес: https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cifrovite-tehnologii-shte-povishat-dohodite-na-fermerite-271581/

Leave a Comment