Когато фирмите прехвърлят печалбата си в по-благоприятни данъчни режими, възникват бюджетни загуби: доц. д-р Любка Ценова, преподавател във ВУЗФ, пред Bloomberg TV Bulgaria

 

Когато фирмите прехвърлят печалбата си в по-благоприятни данъчни режими, възникват бюджетни загуби, коментира доц. Любка Ценова, преподавател  по данъчно право във ВУЗФ, Лаборатория за научно-приложни изследвания (VUZF Lab), в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Ветото, наложено от президента Румен Радев днес, не се очаква да забави влизането в сила на Закона за корпоративното подоходно облагане, добавя доц. Любка Ценова. „Има достатъчно време до края на годината ветото да се гласува отново в НС. Що се касае до приложението на закона – то е от 1 януари 2019, така че данъчно задължените лица нямат трудности да го прилагат от този момент“, допълва тя.

„Директивата е приета през 2016, но тези 3 години включват мерки за хармонизиране на законодателството. Групите данъкоплатци, на които ще се отразят новите промени, са фирми, много по-малко на брой физически лица. Проблемът с агресивната данъчна политика е сериозен. Данъчното планиране като цяло представлява запознаване предварително с данъчния режим в друга държава и запитване до органите на данъчната администрация. Проблемът възниква, когато фирмите започват да търсят по-благоприятните данъчни режими и да прехвърлят печалбата си там. Това води до бюджетни загуби на всички държави членки и се смята за легална форма за избягване плащането на данъци“.

По отношение на правилото за ограничаване на лихвата не се очаква голям резултат, защото кръгът на данъчно задължените лица се стеснява, твърди доц. Ценова. „В други държави е възможно да има по-голям ефект. Прагът от 3 млн. евро, поставен в директивата, не е въведен навсякъде по този начин. В Румъния например е само 200 000 евро. Другото правило – свързано с контролираните чуждестранни дружества, би имало по-голям ефект спрямо българските фирми“, споменава още тя.

Всяко данъчно задължено лице трябва да прецени дали дружествата, в които участва в България, отговарят на изискванията за 25% участие, право на глас, право върху печалбата или участие в капитала, смята преподавателят по данъчно право във ВУЗФ. „След установяване на този момент може да се насочи към чуждестранното участие и да се прецени корелацията. Въведено е право на данъчен кредит, за да се избегне двойното данъчно облагане“, уточнява Ценова.

„Във ВУЗФ ще се проведе форумът „Данъчното законодателство в България през погледа на експертите“ – той анализира важни моменти в прилагането на законодателство. Ще участват специалисти на НАП, съдии и адвокати. След това ще се разглеждат полезни счетоводни съвети в областта на облагането по ДДС, пропуските в данъчните ревизии и информирането по корпоративното подоходно облагане. Ще се представят схемите за финансови измами и борбата срещу тях“.

Още по темата очаквайте във видео материала на: https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2018-11-13/kogato-firmite-prehvarlyat-pechalbata-si-v-po-blagopriyatni-danachni-rezhimi-vaznikvat-byudzhetni-zagubi

Leave a Comment