По-висока осигуровка сега ще гарантира ли по-добра пенсия в бъдеще? – преподаватели от ВУЗФ в предаването „Референдум“ по БНТ

Темата на това издание на „Референдум“ беше за осигуровките и пенсиите. Повод за това беше споразумението между правителството и синдикатите за вдигане за максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лева от 1 януари догодина и от 1 юли – таван на пенсиите, 1 200 лева.
Споразумението ядоса бизнеса, който не присъства на тази среща и стана повод да се извадят калкулаторите, за да се започнат сметките кой печели и кой губи от такава промяна.

Участие в дискусията в студиото взеха преподавателите от ВУЗФ проф. д-р Григор Димитров и проф. д-р Боян Дуранкев, както и Иван Нейков – директор на Балканския институт по труда и социалната политика, Петър Ганев – ИПИ, Петър Иванов – Българска асоциация по информационни технологии и Ася Гонева – КНСБ.

Проф. д-р Григор Димитров: До 200 лева получават 690 000 души. До 300 лева получават 1 383 000 души. До 400 – 1 689 000 души. 1 800 000 души получават до 500 лева. А от 700 до тавана получават не повече от 250 000 души. Тоест масата от хората са до 400 лева пенсия. Толкова са потиснати нашите пенсионери с тези ниски пенсии, които получават, че те и в мечтите си са много оскъдни, което не е най-доброто, според мен.

Ася Гонева, КНСБ: Във всички случаи минималната пенсия трябва да бъде над линията на бедност, която е 321 лева. И ако ние сме истинска социална държава, трябва да правим усилия, да предприемем мерки, за разработваме политики, да направим точно това, да отидем съм тези 479 лева. Моят отговор е трябва да плащаме повече вноски, защото пенсионната система, въобще осигурителната система, има финансово измерение, но тя е социален проблем.

Петър Иванов, Българска асоциация по информационни технологии: Смятам, че е трудно да бъде променен модела, смятам също така, че има достатъчно резерви. Абсолютно съм съгласен, че трябва да се повишат доходите в системата за социалното осигуряване, но доходите се повишават по два начина – Било като вдигнем вноските и тогава, дай Боже, ще ги повишим, ама има опасност и да ги намалим, просто защото изтикваме част от бизнеса извън България и тогава ще загубим не само пенсионните осигуровки на хората, на ще загубим и всички данъци, които се плащат.

Проф. д-р Боян Дуранкев: Богатството на едно общество в света не го мерят по броя на автомобилите, а по броя на детските колички. Моралът на едно общество се мери по отношението към възрастните хора и към децата. В Германия минималната пенсия е 700 лева, Франция – 1 250, Испания – 1 200, като има 13-та и 14-та пенсия, Италия – 1 088, Гърция – 990, Португалия – 840 лева. Изведнъж се появяват Албания и България.

Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика: Ето в момента казваме 300 лева да стане пенсията, хората казват – 400 да стане. Пенсията не бива така да „става“. Пенсията е толкова, колкото съм внасял. Когато не ми стигат тези пари, има система за социално подпомагане. Ние ги объркваме хората през цялото време. В главата им е: Не ми стигат парите затова ми увеличете пенсията. А в същото време ние им казваме – внасяйте все повече осигуровки, а в същото време след това взимаме политически решения колко да плащаме на пенсионерите.

Вижте цялото предаване от 09.10.2018 г. по БНТ на: https://www.bnt.bg/bg/a/po-visoka-osigurovka-sega-shche-garantira-li-po-dobra-pensiya-v-bdeshche-09102018

Leave a Comment