Новите мерки на ЕК в борбата с прането на пари – доц. д-р Любка Ценова, преподавател във ВУЗФ, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria

Към момента в Европейския съюз (ЕС) съществуват 5 директиви, които уреждат борбата с пране на пари и финансирането на тероризма. Последната от тях, която е основополагаща, вече беше изменена в края на месец май. Към 10 януари 2020 г. тези мерки вече трябва да бъдат отразени във вътрешните законодателства на страните членки на ЕС. Това каза доц. д-р Любка Ценова, ВУЗФ, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Тя посочи, че измененията в Директивата на ЕС предвиждат разширяване на кръга лица, които предлагат мерки за превенция при използването на финансови средства.

„Към тях вече ще се допълнят данъчните лица, които предоставят пряко или косвено на други лица данъчни съвети. Добавят се и доставчиците, ангажирани в услуги за обмяна на виртуални валути. Вече е дадено и определение за това какво представляват виртуалните валути и кои са те“.

Мерките ще се отнасят и до доставчици на портфейли, които предлагат попечителски услуги, допълни експертът.

Според нея интересен момент е и разпростирането на действията сред посредници при търговията с произведения на изкуството.

„Идеята е лицата, които са натоварени с посреднически услуги, вече да информират органите при евентуални съмнения за злоупотреба. Директивата вече е влязла в сила и подлежи на приложение, в кой момент ще стане част и от държавните законодателства е решение на всяка една от страните членки“.

Вижте целия разговор във видео материала на: https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2018-09-21/kakvo-vklyuchvat-novite-merki-na-ek-v-borbata-s-praneto-na-pari

Leave a Comment