Излезе електронното издание на книгата „Устойчивост на финансовата система – дългосрочни перспективи (онтологични и емпирични основания)“

Излезе електронното издание на книгата „Устойчивост на финансовата система – дългосрочни перспективи (онтологични и емпирични основания)“ – част от поредицата задълбочени научно-приложни изследвания на VUZF Lab „България 1990-2020 г. Икономика и финанси“, събрани в отделни книги.

Изследването, представено в тази книга, има за цел да илюстрира някои основни ракурси на съвременните представи за устойчивост на финансовата система от различни аспекти. Авторският колектив предлага еклектичен и интердисциплинарен подход към проблема с устойчивостта, който да даде нетрадиционна представа за това какво представлява устойчивостта във финансите.

Изследването е структурирано в три глави. Първа глава започва с представянето на концепцията за кръговата икономика като новия модел на устойчивост, към който се стремят Европа и светът. Разгледани са основните теории, които стоят в основата на концепцията за кръговата икономика и те са анализирани в историческия контекст на възникването и развитието им. След това изложението продължава с разглеждането на тази проблематика от перспективата на България – по-конкретно как се очаква да се
развива кръговата икономика в отделни отрасли на нашата страна.

Втората глава е посветена на някои представи за устойчивите финанси като гръбнака на устойчивото развитие и кръговата икономика. Тази глава започва с проблемите на финансирането на прехода от линейна към кръгова икономика, като са очертани основните предизвикателства пред трансформацията на финансовата система, така че тя да може да отговори на променящите се нужди на икономиката. По-нататък е направен преглед и анализ на нормативните изисквания и на съществуващите рамки за отчетност на устойчивото развитие, като е подчертано тяхното значение за организацията на прехода към устойчивост и за проследяването на напредъка по него. Накрая главата завършва с един на пръв поглед страничен за устойчивостта на финансовата система, но всъщност много важен въпрос, който като че ли стои встрани от полезрението на анализаторите, когато се говори за устойчивост – ролята на благородните метали и монетите в историята на финансите като основа за бъдещото им устойчиво развитие.

Във фокуса на третата глава е разгледана ролята на мениджмънта и регулациите за устойчивостта на финансовата система. Авторският колектив предлага анализ на тази роля, тъй като без нея е невъзможно да се реализира каквато и да е била политика както на държавно, така и на корпоративно равнище. Изложението в рамките на тази глава започва с разглеждането на някои водещи модели за държавно регулиране на финансовата система и продължава с анализ на ендогенните и екзогенни фактори, условия и рискове пред финансовата система на нашата страна в дългосрочна – до 2050 година – перспектива.

Книгата може да видите ТУК.

 

Leave a Comment