Експерти: Новият бюджет е ипотека на бъдещето, хората се страхуват

България започна да прилича на провалена държава, коментира проф. Дуранкев, преподавател във ВУЗФ и член на екипа на VUZF Lab

Новият бюджет е ипотекиране на бъдещето. Около това мнение се обединиха в студиото на „България сутрин“ Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика, икономистът и преподавател във ВУЗФ и УНСС проф. Боян Дуранкев.

„В момента има спад на брутния продукт навсякъде и увеличаване на безработните, това е тотален провал с коронакризата. Нещата се усложняват, хората се страхуват за бъдещето си. Имаме дълг от 17 мрлд. долара при население от 7 млн. души, като работещи са само 3 млн.“, коментира проф. Дуранкев.

По думите му това е бюджет на страха.

„Имаше нужда от реформи по линия на данъци, разходи. Сегашното правителство не се справи. В момента се надуват разходите като индулгенция за печелене на изборите. Бюджетният дефицит се усещаше и преди коронавируса. България започна да прилича на провалена държава“, добави той.

Преподавателят сравни ситуацията с катастрофа и обясни, че това ще повлече хазната надолу.

„Старото няма да се върне, новото нормално е връщане от глобализация към национална и регионална икономика“, смята Дуранкев.

Икономистът Георги Вулджев е напълно съгласен с мнението на колегата си. Според него страната ни има много неоправдани дългове.

„Това не са антикризисни и спешни мерки. Следващото правителство трябва да обмисли пенсиите, защото вдигането на минималната пенсия без преизчисляване само кара хората да не се осигуряват на реалната си заплата“, заяви Вулджев и добави, че е можело малките предприятия да бъдат освободени от ДДС, за да се даде шанс на бизнеса им.

„Това е предизборен бюджет“, категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

„Вече взехме 5 мрлд. дълг и догодина се предвижда още 5 млрд. дълг, ние нямаме наши спестявания, разчитаме някой друг да ни даде. Затова теглим дълг, но и не правим оптимизация. Не всеки сектор е еднакво продуктивен, трябва да се оптимизират по-продуктивните“, отбеляза експертът.

По неговите думи приходите и през следващата година ще са по-ниски, едва 2022-2023 година може да очакваме някакъв ръст.

„Проблемът е в наличието на работни места, не се мисли въобще за реформи, това е най-безпардонният бюджет, който сме имали от 97-а година насам„, каза на финала Вулджев.

Вижте целия разговор във видеото на: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/207054-eksperti-noviyat-byudzhet-e-ipoteka-na-badeshteto?fbclid=IwAR1aDFDT5qr7bkYbrkpJrjy53wpWykY1pFn2bOesBqD07YLl15PZavt6lUc

 

Leave a Comment