Показа ли ни кризата, че не можем да задоволяваме насъщните си потребности?

Според проф. Виржиния Желязкова, ВУЗФ, мерките в банковата сфера са били навременно взети

Според данни на Агенцията по заетостта близо четвърт милион са били безработните българи през август. Миналата година по същото време безработните са били с 42% по-малко. Идва ли тежко време за икономиката ни? 

„В момента виждаме последиците от кризата, те започнаха да се усещат още в първия месец. С всеки изминал ден ситуацията се задълбочава в отрицателна посока. Това е характерно за целия свят“, каза за „Денят ON AIR“ зам.-ректорът на ВУЗФ проф. Виржиния Желязкова.

Според нея за всяка държава кризата ще бъде различна в края на годината, но всяка една криза дава възможност да открием слабостите на икономиката ни и да започнем да работим в посока на това да засилваме силните й страни.

Тази криза ни показа, че не можем да задоволяваме насъщните си потребности дори от храни и стоки от първа необходимост. Трябва да се работи по-активно в тази посока. Надявам се да видим една стратегия с ясно очертани стъпки и мерки, които ще доведат до създаване на добавена стойност за икономиката. Мерките в банковата сфера бяха навременни и изиграха своята роля„, отбеляза проф. Желязкова.

По думите й ключово би било да се идентифицират 2-3 области, в които нашата икономика има предимства, като една от тях е земеделието.

„В момента внасяме толкова много стоки, които можем да произвеждаме тук и да не сме зависими. За да се стигне до по-голяма независимост, трябва отсега да се започне да се работи. Министерството на земеделието опита да направи стъпки в тази посока, но не се решават фундаменталните проблеми“, посочи в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-ректорът на ВУЗФ.

Според нея друга сфера, в които имаме какво да се развива, е леката промишленост. Тя добави, че икономическата криза е зависима от развитието на заболяването.

„Не бих препоръчала на хората да предприемат съхранение на спестяванията си у дома. В банките имат сигурност. В тази ситуация на голяма несигурност по отношение на възвращаемостта на инвестициите трябва да имаме търпение. Самата ситуация ще покаже в какво да се инвестира“, посъветва проф. Виржиния Желязкова.

Вижте целия разговор във видеото на: https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/203812-vsyaka-kriza-davala-vazmozhnost-da-otkriem-slabostite-na-ikonomikata-ni

Leave a Comment