Проф. Боян Дуранкев, ВУЗФ, за Радио „Фокус“: Колкото и да се отворят икономиките, няма да има отваряне на потребителите и портфейлите им

Колкото и да се отворят икономиките, няма да има отваряне на потребителите и портфейлите им след COVID кризата. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател във ВУЗФ и член на екипа на VUZF Lab. Той припомни, че глобалната икономика е тръгнала към рецесия или по-точно към спад на темповете на икономически растеж още в края на миналата година.

„През октомври и ноември бяха първите индикации, че икономиката се укротява, успокоява и слиза надолу. Още повече, че експанзивният път на развитие на глобалната икономика е приключил. Бившите социалистически страни са усвоени, Китай задоволява горе-долу нуждите и потребностите на своите граждани. Започна едно намаление на темповете на икономическия растеж, обаче т.нар. черен лебед, който се появи – коронавирусът, още повече задълбочи икономическата криза и ни поведе към една глобална рецесия, която ще се отрази на всички страни, включително и на България. В този момент може да се каже, че рецесията постепенно достига своето ясно ниво – около 5 до 8 процента, за някои страни и до 12 процента, спад на БВП. Комбинирано действие имаме – на кризата с коронавируса и на кризата с края на експанзивното разширение на глобалната икономика“, коментира икономистът.

Проф. Боян Дуранкев допълни, че България също ще пострада, но колко ще пострада зависи от няколко фактора до края на годината. Най-важният е дали ще има втори цикъл на COVID кризата, а вторият е свързан с реакцията на крайните потребители, уточни той.

„Крайните потребители привикнаха за два – три месеца да потребяват по-малко. Това променя тотално потребителските навици. Вторият фактор, който силно ще влияе, е, че по време на кризата доста хора използваха платени или частично неплатени отпуски и сега през юни, юли август и септември няма откъде да получат, освен неплатен отпуск. Една немалка част от гражданите, в някои страни около 20 процента, получават по-ниски доходи, отколкото преди кризата, а това ще бъде трайно явление. Имаме най-малко три фактора, които влияят от страната на крайните потребители към производителите и по този начин няма да се достигне предкризисното ниво на потребление, а това ще удари всички сектори по един или друг начин“, каза още проф. Боян Дуранкев.

http://www.focus-news.net/news/2020/06/03/2778765/prof-boyan-durankev-ikonomist-kolkoto-i-da-se-otvoryat-ikonomikite-nyama-da-ima-otvaryane-na-potrebitelite-i-portfeylite-im.html

Leave a Comment