Проф. Боян Дуранкев, ВУЗФ, в дискусия за БНР: Крайният потребител нищо не печели от намаленото ДДС за ресторантьорите

В предаването „12+3“ икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател във ВУЗФ и член на екипа на VUZF Lab заяви, че винаги, когато се прави данъчна реформа, се гледа смисълът от тази промяна:

„Сигурен съм, че и министърът на финансите Владислав Горанов и г-жа Менда Стоянова едва ли откриват някаква логика, защото дали намаляването на ДДС ще докара повече клиенти в ресторантите и баровете, или не. Отговорът е „Не“. Защото те не се нуждаят от повече клиенти, а клиентите се нуждаят от сигурност за себе си, за децата си, ако влязат в ресторант. От тази гледна точка това решение не решава нищо“.

Той беше категоричен, че крайният потребител нищо не печели, защото няма линейна зависимост между намаляването на ДДС и цените в ресторантите. Дори предположи, че цените не само няма да се намаляват, но и вероятно ще се вдигат, независимо от намалението на ДДС.

Според проф. Дуранкев намаленият ДДС е рисково натоварване на държавата и ще има ефекта на снежната топка от искания за намаляване на ДДС в други сектори.

„Очаквам бумерангов ефект – този, който предложи намаляването на ДДС, да бъде ударен от бумеранга. Финансовият министър натрупа негативи от загубите в хазарта – това е негова лична грешка. Сега се опитва да запише червена точка със събирането на приходите в бюджета. Първата положителна стъпка за него ще е да отстоява позициите си да не се намалява ДДС в ресторантьорството.

Цялото интервю на Даниела Якова с Юлиан Войнов и проф. Боян Дуранкев в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл на: https://bnr.bg/plovdiv/post/101280275/lobistki-interesi-svalat-dds-ot-20-na-10-procenta

Leave a Comment