Любомир Дацов: Трябва да се възползваме, ако вратата за ERM II бъде отворена сега

Преструктуриране на разходите би освободило 4 млрд. лв., твърди бишият заместник-министър на финансите

България категорично трябва да се възползва, ако има възможност вратата за ERM II да бъде отворена сега. Това каза Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите, по време на втория от поредицата уебинари, които Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) организира.

Той подчерта, че присъединяването към валутно-курсовия механизъм е политически акт, но теоритично възможен дори в сегашната ситуация. „Няма съществени пречки, ние имаме относително малки дисбаланси и изглеждаме стабилни, а и медицинските резултати от държавата изглеждат добри. Това би могло да повиши политическия ни шанс за присъединяване. От друга страна е трудно да си помислим, че на фона на всичко случващо се на финансовите министри им се занимава с точно този казус за България. Според мен, а и може би защото ми се иска, тъй като аз горещо подкрепям присъединяването към ERM II и в момента, независимо от всички условности и проблеми, които съществуват, това е политическо решение, което след една или две години, когато премине кризата, няма да съществува“, каза Дацов.

Той е категоричен, че управляващите трябва да бъдат подкрепени да се възползват от ситуацията и ако действително има възможност, да направят „необходимото“. „Оттук нататък влизането в самата еврозона е малко по-дълъг процес, който ще отнеме минимум 2 години, според мен от 3 до 4 години, но е въпрос на игра с цифрите. Когато индикаторите ти не отговарят на изискванията, винаги в малко по-дълъг период можеш да направиш политика, която да доведе до покриването на тези индикатори. Мога да дам пример с инфлацията и лихвените проценти. С една промяна на ставката по ДДС за една година може да предизвикаш промени в инфлацията в посока нагоре или надолу. Това би било оправдано, ако ще е предпоставка да отговорим на всички изисквания и станем член на ERM II. Така че изцяло подкрепям властите ако успеят да отворят политически врата за влизане, защото след това ще бъдем на съвсем друго ниво и с отвързани ръце да имаме много по-свободна политика“, обясни експертът.

Относно актуализацията на бюджета за тази година Дацов обясни, че преструктуриране на разходите в бюджета би могло да освободи 4 млрд. лв. свободен ресурс. Той добави, че по тази линия правителството сериозно закъснява, а сериозното предимство на бюджетните пари е именно ефективността. „Втората вълна от мерки, ако не се появи до една седмица, те ще са тотално закъснели и по-добре ресурсът да бъде прехвърлен за фазата на възстановяване на икономиката”, посочи Дацов.

Според него възможните сценарии за спад на БВП на България също са три и това кой ще бъде реализиран зависи основно от мерките, които взима държавата и реакцията на властта, спрямо ситуацията. При най-оптимистичния сценарий спадът на произведените от икономиката стоки и услуги ще бъде 6%, реалистичният сценарий е за спад от 9%, а песимистичният – 12% спад на БВП, прогнозира бившият заместник-министър на финансите.

Добре е да припомним, че за тази година, според МФ, най-песимистичният вариант е за спад на БПВ от 3% и именно на тази база бе предложената актуализация на държавния бюджет.

Прогнозите на белгийската банкова и застрахователна група КВС също са далеч по-песимистични от тези на финансовия министър Владислав Горанова. Според тях за тази година реалистичният сценарий предполага спад на брутния вътрешен продукт нас с 10%. От доклада се вижда, че според оптимистичния вариант икономиката на България ще отчете спад от 4%, а песимистичната прогноза е за намаление на БВП с 12%.

Според Любомир Дацов най-оптимистичният вариант предполага възстановяване на икономиката с не повече от 1,5% най-рано през 2021 г.

„Изглежда, че за втори път в рамките на 10 г. имаме криза, в която въздействието върху бюджета надхвърля 7-9% от БВП. Това е урок за размера на минималните буфери и гъвкавостта на бюджета, които трябва да бъдат поддържани“, каза още Дацов. Хубаво е да припомним, че още преди 6 месеца, когато нямаше и помен за кризата, която в момента е завладяла целия свят, Дацов призоваваше в бюджета за тази година да бъдат заложени по-сериозни буфери. Той обясни, че традиционно има много разходи, които никога не биват изпълнявани, като капиталовите, например, с които много се спекулира.

„Кризата, не е с традиционна механика на изчистване на дисбаланси и структурни неравновесия, макар и проблемите в икономиките да бяха разпознаваеми и преди сегашната ситуация“, посочи още той.

Според него заради политическите причини, ограниченията следствие на коронавируса, още известно време ще бъдат на първа линия. След това ограничеността на ресурсите ще смени поведението на политиците. Едва ли ще могат да поддържат сегашната блокада още дълго време, прекалено скъпа е, категоричен е той. Дацов все пак определи като правилен подхода на масирани интервенции с широк достъп, каквито са масовите случа на реакции в ЕС.

В този контекст бившият заместник-министър на финансите призна, че модела на данъчната система в България е по-добре адаптиран, отколкото този на повечето европейски държави и ще бъде предпоставка за нормално възстановяване. Той обаче подчерта, че посоката на постоянно нарастване на административната тежест и регулации може да изиграе лоша шега на управляващите. Дацов призова за реални структурни реформи.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/l-dacov-triabva-da-se-vyzpolzvame-ako-vratata-za-erm-ii-byde-otvorena-sega–302458/

Leave a Comment