Проф. д-р Григор Димитров, ВУЗФ, за в. „Сега“: Казахме на младите: Няма смисъл да се осигурявате.

Къде е гаранцията, че утре някой няма да реши между първо и второ четене на един закон да ви отнеме и други права?

С решението първият ден от болничните да е за сметка на работника отново се подклажда недоверието към осигурителната система. Отново казваме на младите хора: Няма смисъл да се осигурявате, след като един човек може да реши между първо и второ четене да ви отнеме едно право. Този човек утре може да реши да отнеме и други осигурителни права – без солидни мотиви, без разчети.

За мен причините за подобна идея са популистки, а взетото решение е палиативно. Вярно е, че така се облекчава работодателят, но в същото време осигурените лица се лишават от една надница точно в момент, когато те имат най-голяма нужда от пари, за да си купят лекарства.

С риск да ме обвинят в синдикалистки разсъждения, аз съм за това да не засягаме добросъвестните хора. Вие добросъвестно правите вашата вноска срещу този риск и знаете, че съгласно Кодекса за социално осигуряване в случай на временна неработоспособност поради общо заболяване, трябва да получите обезщетение. И сте спокоен, защото имате осигуровки. Сега изведнъж между първо и второ четене някой решава да махне първия ден от обезщетението на болничния. Първо – това е несериозно. Второ, имаше обсъждане на бюджета в комисии, в тристранния съвет, къде ли не и никой нищо не каза. Сега изведнъж в последния момент управляващите заявяват първият ден да падне.

Приемам с насмешка оправданието, че с икономисаните от тази мярка средства ще се финансират социални политики. Абсолютно несериозно е да се твърди, че със спестените 20-30 лв. от един ден неплатен болничен работодателят ще направи социална политика. Обидно е дори да се мисли, че някой може да повярва. Въпросът трябва да се реши комплексно. Първото решение е НОИ да си изпълнява задълженията като осигурител.

Цялата статия прочетете на: https://www.segabg.com/category-observer/kazahme-na-mladite-nyama-smisul-da-se-osiguryavate

Leave a Comment