Какви са шансовете на България за членство в еврозоната с Лагард начело на ЕЦБ? – проф. Даниела Бобева, ВУЗФ, в предаването „В развитие“ по Блумбърг ТВ България

Новият гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард е имала възможността да работи с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя си е създала достатъчно добро мнение за българите за разлика от Еманюел Макрон. Това ще даде положително отражение за присъединяването на България в еврозоната. Това каза проф. Даниела Бобевабивш вицепремиерпреподавател по финанси във ВУЗФ, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според нея България има по-големи шансове за членство в еврозоната след встъпването на Лагард на поста в ЕЦБ.

Тя говори и за разширяването на функциите на финансовата институция.

„Има голямо разширяване на функциите на ЕЦБ. Това се чу и в Европейския парламент, когато беше обсъждана номинацията на Кристин Лагард за председател на ЕЦБ. Обезпокои ме идеята и натиска към Лагард, че ЕЦБ трябва да се ангажира и с промените в климата. От нея се очаква да „озелени“ финансовата институция“.

Според Бобева „озеленяването“ би било прекалено за ЕЦБ.

По думите й през последните години има тенденция промените в климата да се възпроизвеждат във всички области на политиката, включително и в тази сфера.

„Ролята на председателя на ЕЦБ е много важна, тъй като трябва да разбира добре икономиките на различни държави и монетарните инструменти“.

Бобева обясни, че Лагард ще завари огромно разделение на Управителния съвет на институцията.

Вижте целият разговор във видеото на: https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2019-11-05/kakvi-sa-shansovete-na-balgariya-za-chlenstvo-v-evrozonata-s-lagard-nachelo-na-etsb

Leave a Comment