VUZF Lab излезе със становище по проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане

VUZF Lab изпрати до Министерството на финансите и до Народното събрание, Комисията по бюджет и финанси, своето становище по публикувания за обществено консултиране  Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД на ЗКПО), който ще влезе в сила от 01.01.2020 г.

Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание от Министерския съвет – сигн. № 902-01-52/09.10.2019.

Предлаганият законопроект е продиктуван от необходимостта от пълно транспониране в националното данъчно законодателство на две Директиви (Директива 2016/1164 и Директива 2017/952), с които на ниво ЕС се въвеждат правила за данъчно третиране, насочени срещу практиките за избягване на данъци на вътрешния пазар, както и основни мерки по плана на Г-20 и ОИСР за борба със свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби.

С транспонирането на двете директиви в ЗКПО, Република България ще изпълни ангажиментите си за въвеждане в законодателството си на международно приети стандарти във връзка с предотвратяване на отклонения от данъчното облагане и прехвърлянето на печалби в трети страни. Съгласно разпоредбата на чл. 11, параграф 5 на Директива (ЕС) 2016/1164, държавите членки следва да приемат и публикуват законовите разпоредби, въвеждащи правилото за данъчно облагане при напускане в срок до 31 декември 2019 г., като те следва да започнат да се прилагат от 1 януари 2020 г.

Като цяло може да се приеме, че предлаганите изменения и допълнения в ЗКПО са очаквани и безусловно необходими за националното законодателство на България. От въвеждането на предлаганите изменения и допълнения в ЗКПО, може да се очаква ефект на ограничаване на случаите на данъчно планиране, водещи до данъчно необлагане (съответно значително по-ниско облагане) и намаляване на възможностите за злоупотреби.

Пълният текст на становището на VUZF Lab можете да видите ТУК.

Leave a Comment