Доц. д-р Маню Моравенов, ВУЗФ, е предложен за член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на БФБ

Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) предложи доц. д-р Маню Моравенов да влезе в състава му и да стане изпълнителен директор на институцията. Промяната предстои да бъде гласувана на извънредно общо събрание, насрочено за 17 септември.

Доц. д-р Моравенов ще влезе в Съвета на директорите и ще оглави БФБ на мястото на досегашния изпълнителния директор Иван Такев, който по свое желание преминава на друга позиция в небанковия финансов сектор в България.

Доц. д-р Маню Моравенов е безспорен авторитет с близо 25 годишен опит в сферите на финансите и инвестициите, пазара на недвижими имоти и капиталовите пазари. По време на забележителната си кариера той заема редица ръководни длъжности в институции и неправителствени организации на българския капиталов и инвестиционен пазар, сред тях Комисията по ценни книжа и фондови борси (сега КФН), работни групи към Министерството на финансите, БФБ, Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Националната комисия по корпоративно управление и др. През последните години е ангажиран активно в управлението на кредитния портфейл и кредитоспособността на компаниите, както и ръководенето на процесите при различните източници на финансиране като: корпоративни заеми и банково финансиране, емитиране на облигации, IPO-та и капиталово финансиране.

„21 години след получаване на лиценз и стартиране на регулирания капиталов пазар в нашата страна БФБ има необходимата организация, инфраструктура, институционална и международна представителност, които й отреждат достойно място сред европейските борсови оператори. Като един от създателите на тази организация от мен може да се очаква приемственост и продължаване на политиките на борсата. Моята визия за развитието на БФБ е тя да се превърне не само във висококачествен и рентабилен, саморегулиращ се пазар на финансови инструменти, но също така да добави стойност към процеса на набиране на капитал и управление на активи в България и региона.“, каза доц. д-р Моравенов.

Доц. д-р Моравенов е един от авторите на Националния кодекс за корпоративно управление и играе активна роля в създаването на законодателството, и на инфраструктурата на регулираните капиталови пазари в България. Той е доцент и дългогодишен преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси.

Доц. д-р Моравенов притежава докторска степен по „Финанси, кредит и застраховка“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и магистърска по „Икономика и информатика“ от Университета по национално и световно стопанство. Има множество специализации, автор е на две монографии, десетки студии, статии и доклади в престижни български и чуждестранни научни издания.

https://www.bse-sofia.bg/bg/exchange-news/?from=2019-08-08&to=2019-08-08

Leave a Comment