Д-р Пламен Иванов, експерт към VUZF Lab: Правната уредба при противодействието на пране на пари у нас – вече с форми на превенция

Д-р Пламен Иванов, експерт към Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси VUZF Lab и директор на Юропиън Брокеридж Хаус, В развитие, 16.05.2019

По отношение на правната уредба при противодействието на пране на пари у нас приетият вече действащ закон е подробен и дава добра база, на която регулаторните органи да стъпят, за да има мерки срещу тази престъпна дейност, но също и форми на превенция. Изоставаме в сроковете на приемането. Наближаваме сроковете за приемане на Директива 5 и се имплементира на места на Директива 6. На практика от понеделник имаме правилник за прилагане на този закон и от днес последна промяна на настоящия закон. Посоката обаче безспорно е правилна. Този път институциите имаха обратна връзка с бизнеса. Това коментира д-р Пламен Иванов, експерт към Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси VUZF Lab и директор на Юропиън Брокеридж Хаус, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Законът е насочен към почти всички финансови институции, в това число организации и структури, работещи с документация, свързана със сделки. Навсякъде, където има финансова транзакция, следва да има прозрачност. Най-голямата тежест влиза в КФН и административна дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС“.

От гледна точка на бизнеса, при финансовите и инвестиционните посредници разликата е огромна, уточни д-р Иванов. „Притеснението на сектора е дали това няма да послужи като инструмент върху лицензираните и ясните представителства. Инструментът като закон и правоприлагане дава възможност на регулаторите да навлязат в този сив сектор. При инвестиционните посредници това са 100 структури, които в момента имат компетенциите и разпределението, за да ограничат щетите в движението на сериозни финансови потоци. Този сектор се изразява в милиони евра“, добави той.

„Настоящите промени въведоха нови елементи, практични и непрактични. По отношение на инвестиционните и банковите услуги и промяната в осветляването на реалния собственик – ако един собственик иска да остане скрит, ще остане“.

Голямата промяна е видеоверификацията, посочи гостът. „Трябва да мине такъв процес, за да се убедим, че това е реален човек и ще извършва финансови транзакции. Това са инвестиции в техника и хора“, потвърди д-р Пламен Иванов.

Вижте цялото интервю на: https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2019-05-16/pravnata-uredba-pri-protivodeystvieto-na-prane-na-pari-u-nas-veche-s-formi-na-preventsiya

 

Leave a Comment