Икономиката е стабилна, нова криза скоро не се очаква

Няма основания за сериозни притеснения, категоричен бе доц. Григорий Вазов пред „Денят ON AIR“

Икономиката е стабилна. Въпреки множеството прогнози, че растежът на глобалната такава ще се забави, няма основания за сериозни притеснения. Това коментира в студиото на „Денят ON AIR“ ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. Григорий Вазов.

Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab към Висшето училище по застраховане и финанси организира кръгла маса, на която над 100 водещи икономисти, финансови експерти и анализатори в България, представители на държавните институции, бизнеса, академичните и научните среди коментираха какви са рисковете пред българската икономика.

„През последните шест месеца, по най-различни поводи, водещи икономисти – и световни, и български, започнаха да споменават, че за в бъдеще е възможно да се появи нова икономическа криза. Целта на организираната от VUZF Lab кръгла маса бе именно да разсее тези съмнения и ситуацията да се изясни“, отбеляза още доц. Вазов.

По думите му нова икономическа криза ще има. Това няма да се случи обаче нито днес, нито утре. А превантивните мерки, които могат да бъдат взети са от особено значение за преодоляването ѝ.

„Това, което може и трябва да се направи е да се създадат резерви. Всеки бизнес и държава, които не са направили това по време на доброто си развитие, ще имат големи проблеми, когато настъпи една такава криза. Освен това е много важно човек да мисли и за личните си финанси. Винаги има начин доходите да стигат и дори да бъдат увеличени“, подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Григорий Вазов бе категоричен, че се наблюдава сериозно възстановяване на инвестициите от европейските фондове, което от своя страна ще доведе до ръст на потреблението и съответно на доходите в България.

Вижте повече във видеото на: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2019-03-01/ikonomikata-e-stabilna-nova-ikonomicheska-kriza-skoro-ne-se-ochakva

Leave a Comment