Очакванията България да избегне бъдеща рецесия са несъстоятелни

Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и проф. д-р  Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, след дискусията, организирана от ВУЗФ, на тема “Нова икономическа криза в България – кога и защо?” 

Икономиката е циклична и колкото и правителствата да се опитват да избегнат бъдещо забавяне на икономическия растеж или нова криза, това няма как да се случи. Около това мнение се обединиха Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, финансист и бивш заместник-министър на финансите, и Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ и главен директор „Осигурителни отношения“ в БСК, в интервю за репортера на Bloomberg Хюлия Айваз след дискусията, организирана от ВУЗФ, на тема “Нова икономическа криза в България – кога и защо?”.

Средният период на растеж на икономиката е около 7-8 години, отбеляза Дацов.

Като се има предвид, че през 2010-2011 г. се върнахме към икономически растеж след кризата от 2008 г., то очакванията за нова рецесия през 2019-2020 г. са напълно нормални, още повече, че действията на САЩ например направиха света много по-волатилен и накараха инвеститорите да преосмислят поведението си“.

Нагласите, че положението в България ще бъде различно от това в Европа и света са несъстоятелни, коментира още Дацов.

„Едва ли ще изпаднем в криза тази годна, по-скоро икономическият растеж на страната ще остане над 2%… Отрицателен или нулев растеж обаче са очаквани през 2020 г.“

Правителствата трябва да са по-внимателни и да започнат да създават буфери, макар минимални, добавиха експертите.

Вижте повече във видеото на: https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2019-02-27/ochakvaniyata-balgariya-da-izbegne-badeshta-retsesiya-sa-nesastoyatelni

Leave a Comment