ВУЗФ организира безплатна финансова академия за ученици от 10,11 и 12 клас – административният директор на ВУЗФ д-р Радостин Вазов в предаването „Лице в лице“ по БТВ

Икономически и финансови експерти ще запознават учениците с азбуката на финансите

Висшето училище по застраховане и финанси организира безплатна финансова академия за ученици от горните класове. Икономически и финансови експерти с богат практически опит ще запознават учениците с азбуката на финансите.

„Видяхме нуждата от финансова грамотност на учениците. Всеки има проблеми с това как да управлява личните си финанси. Това не изчерпва целият спектър на финансовата грамотност. Говорим за разбирането за пари, за това как работят банките, застрахователните и данъчните институции. Всички тези проблеми са засегнати във финансовата академия, като целта е да дадем един по-интересен поглед в бъдещето”, обясни в „Лице в лице” д-р Радостин Вазов, изпълнителен директор на университета и финансов експерт.

По думите му най-голямата грешка на хората е, че не спестяват и че харчат повече, отколкото могат да си позволят. Това означава повече заеми от банките и бързи кредити. Този финансов ресурс на пръв поглед изглежда лесно достъпен, но никога не мислим как точно ще го върнем.

„Забогатяването не е панацея. Ако целта е да забогатеем, значи по-добре да не се занимаваме с бизнес. Целта на бизнеса е да реши даден проблем на обществото и това го прави успешен”, поясни Вазов.

Именно затова целта е първо учениците да бъдат научени да откриват проблемите в обществото. Така ще имат възможността да намерят нови пазарни ниши, да създадат бизнес, а оттам да открият и нови технологии, с които да решат дадения проблем.

Финансовият експерт не съветва младите предприемачи да теглят кредити. Когато става въпрос за ранно финансиране на start up компании, източниците са други – различни видове фондове, както и така наречените „бизнес ангели”, които правят рискова инвестиция в младите предприемачи.

Спас Керимов е създател на start up за принтиране на човешки тъкани. Той обясни, че благодарение на желанието си за самообучение и намирането на правилната посока е успял да оползотвори първата си инвестиция максимално добре.

На въпрос има ли пазарни ниши за бизнес у нас, Керимов коментира, че пазар за високотехнологичните компании винаги има. Въпросът е по-скоро дали това, което човек иска да направи, ще реши бързо даден проблем.

Вижте повече в цялото предаване на: https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/visshe-uchilishte-s-bezplatna-finansova-akademija-za-uchenici.html?fbclid=IwAR1tgi5guc90Oc6tYnGxgCKTifn48s7yQScSSmlaVQbIUf6LDVw9hMV8n50

Leave a Comment