Доц. д-р Виржиния Желязкова, зам.- ректор на ВУЗФ, с коментари за Бюджет 2019 в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria

„Една от важните стъпки, които са предприети в бюджета на държавата за 2019 г. по нещо, което отдавна трябваше да бъде направено, е повишаването на заплатите на учителите“. Това каза доц. Виржиния Желязкова, икономист и преподавател във ВУЗФ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„В продължение на много години учителите получаваха много ниски възнаграждения и трябваше да се планира такова увеличение.Това е добра стъпка, засягаща основата на образованието.Като цяло бюджетът е добре съставен, според мен, балансиран, това е един консервативен бюджет според политиката на правителството на  ГЕРБ, така че това е един добър бюджет. Това, което на мен ми се искаше да видя в него е някаква политика, конкретни стъпки за начало на решаване на демографския проблем в България, който е номер едно за нашата страна. За съжаление не ги виждаме, вероятно по-нататък ще се планират“.

Доц. д-р Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания, БАН, подкрепи позицията на доц. Желязкова като цяло по съставения проектобюджет на страната за 2019 г. и уточни:

„Аз споделям позитивите, посочени от доц. Желязкова – виждаме приличен темп на увеличаване на учителските заплати, с 20%, като идеята е през 20121 г. да се постигне удвояване спрямо нивото от 2017г.. Мерките, които са предприети за справяне с демографската криза и с бедността са меко казано „оскъдно разписани“, това е големият недостатък на бюджета. Ако погледнете приоритетите в бюджета – те са около стотина страници, но точно в тази част, която касае решаването на демографския проблем и проблема със социалната стратификация, навсякъде се правят препратки към програмата на правителството, но конкретни мерки не можете да видите, а проблемът е осезаем“.

Вижте цялото предаване на: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-11-07/konservativen-po-harakter-proektobyudzhet-2019-nyama-posoka

Leave a Comment