Икономистът и преподавател във ВУЗФ проф. Боян Дуранкев с участие в „Канал 3“ за политическата ситуация в момента

 

Проф. Дуранкев: Олигархията ни трепери за стотинката си
У нас няма големи реформи към по-добро – костенурката пак се затичва и така до другата криза, каза икономистът

Рискове пред това правителство не се виждат очевидни. Една индианска поговорка – нищо не може да те разруши отвън, ако не си подготвен отвътре. Тук имаме орел, рак и щука, това са Патриотите, и един отвън, който се опитва да регулира – но не ГЕРБ, а Борисов. Но кокалите са толкова големи, че няма кой да напусне в момента правителството, кокалът е голям. Такава картина на моментната политическа ситуация у нас обрисува в „Денят на живо“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

Според него Бюджет 2019 има няколко добри неща, които се отнасят до спазването на срока за внасянето му и до прогнозирания икономически растеж. „Няма бюджет, който да не е социален, който да не е икономически, който да не е консервативен. Хубавото е, че имаме проектобюджет и бюджет, който е внесен и ще се гласува. Този път правителството спази сроковете, защото имаше и случаи, когато не се спазваха“, посочи проф. Дуранкев.

„Второто хубаво нещо – че ще се придвижваме малко напред. Това означава, че ще имаме темпове 3,7% прогнозирани за година, по-нататък 3,5% до 2021 г. по макроикономическата прогноза. Възникват въпросите: толкова ли можем? Защото изоставаме от световните темпове, които отиват към 4%. Изоставаме от темповете в ЕС. С други думи, ще се разтваря ножицата между Германия и България, между България и другите страни.

Да, мъчим се, движим се, но явно това е потенциалът на икономиката. Вероятно толкова си можем и това са възможностите на икономиката ни“, каза икономистът, който уточни, че България като страна от европейската периферия, е в „т. нар. третичен капитализъм“.

По думите му „т. нар. бизнес, но и управлението в бих казал последните 2 десетилетия, не знае как да се придвижим напред, за да се заговори за догонване, за което са нужни поне 5% ръст“.

Проф. Дуранкев бе категоричен, че „нашата олигархия е отвъд комунизма, това е един брутален капитализъм, но трепери за стотинката си“. „Капиталът винаги крещи – „не ни стигат парите, дайте ни евтини работници, ако може от Индонезия, от Молдова“. Но в България олигархията, и по-точно едрият капитал, владее положението, той диктува парада. България … ще бъде на последно място, няма да дръпне напред. Увеличението (на доходите) е толкова малко, с такива трохи, че не си заслужава да говорим“, каза икономистът.

Икономистът изброи и решенията, които може да променят нещата в икономиката ни. „Първо, да не забравяме че президентът на Франция Макрон даде ново направление в речта си пред ООН. Той каза, че най-големите проблеми на нашите страни в ЕС е неравенството. Затова да намалим неравенствата. Тук плоският данък с ниското данъчно облагане на печалбите доведе до засилване на неравенството. И ние по коефициента на неравенство сме номер 1 в ЕС, най-бедната страна, най-голямо неравенство – нещо уникално“, сподели проф. Дуранкев.

Той довери, че по въпроса за премахването на плоския данък финансовият министър Горанов „пред мен и колеги сподели, че е с вързани ръце от т. нар. Организирани патриоти. Защото плоският данък означава плоско мислене. Удивителното е, че това в България бе вкарано от лидера на ПЕС Станишев! Това в света не го е имало, социалисти да вкарат плосък данък“, припомни той.

„В момента сивата икономика е над 30%. Така че едното решение е бой по сивата икономика. Второто е фискалната система, третото е замяната на плоския данък с прогресивен, като аз предлагам т. нар. семейно подоходно облагане“.

В противен случай, според проф. Дуранкев, „костенурката пак се затичва и така до другата криза. Ако възникне криза догодина, тези, които са взели кредити за няколко жилища, трудно ще ги плащат, защото ще се промени лихвения процент. Всеки българин, отговорен за семейството си, трябва да напусне и да отиде другаде.

Ако не намери тук поне 2000 лв. заплата, здравеопазване, ако не намери 13-та заплата, ако не намери 2 месеца платен отпуск – естествено, че ще отиде в друга страна, той трябва да направи нещо по-добро за семейството си.

Правителството да погледне извън рамките на селския манталитет в момента – много сме си добре тук. Не е вярно, има механизми и възможности да променят нещата в България“, повтори икономистът.

„Но за това трябва визионерство, трябват национално съгласие и програми“, смята проф. Дуранкев. Според него предлаганият от БСП алтернативен бюджет не е нещо ново и оригинално. „Бюджетът на опозицията е нещо, което е с корекции на бюджета, опозицията в момента променя данъците“, сравни той.

„Корупцията, сивата икономика влачат България  към дъното. Това трябва да направи всяко правителство, това може да се случи с 2 седмици решителни мерки на всяко правителство, просто трябва да ги подгони.

28 години само се вземат мерки. Но ако има добра координация между властите, проблемът е решим. Но ние очевидно сме в някаква дупка и този растеж не генерира култура, не решава проблемите на образованието“, констатира проф. Дуранкев.

Цялото интервю с икономиста в „Денят на живо“ вижте на: http://kanal3.bg/news/comments/87311-Prof.-Durankev%253A-Kokalat-e-tolkova-golyam%252C-che-nyama-koy-da-napusne-pravitelstvoto-sega-%2528VIDEO%2529?fbclid=IwAR1rLjTfvo8r3fhVdGGJEazTJM51EJaYpH_IQCgNXVavcHDP6wXOaSo66XU

Leave a Comment